Πέντε σημαντικά οφέλη από την ενασχόληση με τα Puzzle!

Infotainment

08/05/2020

Εδώ και πολύ καιρό, οι ειδικοί ερευνούν τα πλεονεκτήματα των παζλ και γρίφων ειδικά στο ανθρώπινο μυαλό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλειοψηφία των επιστημόνων να συμφωνούν με το γεγονός ότι οι γρίφοι ενισχύουν σημαντικά την ανθρώπινη πνευματική διαδικασία.

Ωστόσο, τα οφέλη των γρίφων βασίζονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ικανότητα ψυχολογικής αντοχής, ο βαθμός δέσμευσης για την επίλυση παζλ και εάν ένα άτομο επιλέγει ή δεν επιλέγει τους πιο απαιτητικούς γρίφους. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η επίλυση παζλ σε καθημερινή βάση, έχει ως αποτέλεσμα τα καλύτερα δυνατά οφέλη.
Αν και οι γρίφοι προσφέρουν περισσότερα από ψυχολογικά οφέλη, σχεδόν όλα τα άλλα οφέλη, όπως η επακόλουθη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, οφείλονται συνεπώς σε ένα ή σε συνδυασμό πολλών από τα διανοητικά οφέλη.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των παζλ περιλαμβάνουν:


Βελτιωμένη μνήμη

Η επεξεργασία παζλ ενισχύει τις υπάρχουσες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών μας κυττάρων και ενισχύει τη δημιουργία νέων. Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν σημαντικά την ψυχική μας ταχύτητα και τη διαδικασία σκέψης.
Είναι επίσης επαληθευμένο γεγονός ότι οι γρίφοι είναι ευεργετικοί για κάθε ηλικία, βλέποντας ότι οι νέοι έχουν πολύ εύπλαστο μυαλό, ενώ οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στην ανάκληση αναμνήσεων. Το παζλ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις μας κυρίως επειδή χρειάζεται την αποθήκευση σχημάτων και χρωμάτων, καθώς και τη φαντασία της μεγαλύτερης εικόνας, για να προσδιοριστούν ποια κομμάτια ταιριάζουν μαζί.


Αύξηση της εφευρετικότητας

Οι μεγάλοι γρίφοι για τους ενήλικες θα οδηγήσουν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τα θέματα με εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Αν και μια ιδέα μπορεί να μην είναι η λύση του προβλήματος, κάθε σκέψη που βρίσκεται εκτός πλαισίου βοηθά στην καθοδήγηση και την άσκηση του μυαλού μας για να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά.
Τα παζλ συνήθως απαιτούν δοκιμές και σφάλματα μαζί με τη χρήση μιας συστηματικής προσέγγισης. Μέσω της διατύπωσης των θεωριών και της δοκιμής αυτών των υποθέσεων, κερδίζουμε τα οφέλη του συνδυασμού και της δημιουργικότητας με μια εμπειρική εξέταση. Αυτός ο τύπος φαντασίας οδηγεί συχνά σε καινοτόμες, προγνωστικές και αποτελεσματικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε διάφορους τομείς.


Υποστήριξη ολόκληρης της διαδικασίας σκέψης

Τα παζλ μυαλού για τους ενήλικες απαιτούν την ικανότητα αναγνώρισης των διαφορετικών τμημάτων συν τη συνολική εικόνα του προβλήματος. Αυτό απαιτεί καλή λογική κρίση και εφευρετικότητα. Οι συνεχείς μελέτες αποκάλυψαν ότι για θέματα όπως η γεωμετρία και η αριθμητική, μια βελτιωμένη και καλύτερη κατανόηση επιτυγχάνεται όταν ολόκληρος ο εγκέφαλος λειτουργεί ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά, τα μεμονωμένα μέρη του εγκεφάλου είναι συνήθως σε θέση να εκτιμήσουν μια συγκεκριμένη πτυχή οποιουδήποτε δεδομένου σεναρίου.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η προσέγγιση ολόκληρου του εγκεφάλου είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει σημαντική βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου.


Παραγωγή ντοπαμίνης

Οι εγκέφαλοί μας παράγουν μερικούς νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στη συνολική αντιστοιχία εντός του εγκεφάλου και μεταξύ του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Διδάσκουν στο σώμα μας πότε και πώς να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες.
Τα παζλ βοηθούν σημαντικά τους εγκεφάλους μας στην παραγωγή ντοπαμίνης, που είναι νευροδιαβιβαστής. Όταν ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε μικρές ή τεράστιες ανακαλύψεις, όπως τη λύση ενός παζλ, απελευθερώνει ντοπαμίνη. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής προκαλεί βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες, αύξηση της ισχύος συγκέντρωσης, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και βελτίωση μνήμης.
Η ντοπαμίνη συσχετίζεται επιπλέον με την έννοια της επιβράβευσης. Η αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης προκαλεί τον εγκέφαλό μας να ενισχύσει τα επίπεδα κατανόησης και αντίληψης. Η λύση των παζλ δίνει στο μυαλό μας μια φυσική επιθυμία να αναπτύξουμε μια πιο ευνοϊκή και κατάλληλη χημεία.
Η αύξηση της ντοπαμίνης δημιουργεί και ένα θετικό κλίμα σχετικά με την επίλυση παζλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα άτομα βιώνουν συχνά μια έντονη επιθυμία να λύσουν γρίφους που είναι όλο και πιο απαιτητικοί.


Διαλογισμός

Από τη μία πλευρά, οι γρίφοι ενεργοποιούν και αναζωογονούν τον εγκέφαλό μας και από την άλλη, μας βοηθούν επίσης να χαλαρώσουμε ψυχολογικά. Ακριβώς τη στιγμή που παιδεύεστε με ένα παζλ μελετώντας παράλληλα τις πιθανές λύσεις.

 

Πηγή: Dumblittleman

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: